Italiensk bolognese oppskrift
En god bolognese oppskrift var noe av det første jeg lærte meg når jeg begynte å lage italiensk mat. Dette er et måltid som fungerer både til hverdags og fest, samt kan tilpasses de fleste familier. Selv har jeg gjerne laget en skikkelig gryte med Bolognese saus og fordelt den over et par dager i uken. Dette gjør den midt i blinken for studenter – eller deg som mealprepper for en hektisk uke.
Om du vil variere den litt kan du ta vare på sausen og koke opp ulike typer pasta gjennom uken. Da blir det fort som et nytt måltid hver gang! Hemmeligheten er å la den koke lenge nok til at smakene slår seg sammen. Jeg lar den gjerne putre på middels/lav varme et par timer, så dette er en oppskrift som er grei å lage en dag man har litt tid.
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 1 stor løk, finhakket
- 2 stenger stangselleri, finhakket
- 2 gulrøtter, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 500g kjøttdeig av storfe
- 200g kjøttdeig av svin
- 1 kopp helmelk
- 1 kopp tørr hvitvin
- 800g hermetiske tomater, hakket
- 2 ss tomatpuré
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts tørket basilikum
- Salt og nykvernet svart pepper, etter smak
- Revet parmesanost, til servering
Slik lager du den
- Forbered grønnsakene: Varm olivenoljen i en stor, tung gryte over middels varme. Tilsett løk, stangselleri, gulrøtter, og hvitløk. Sauter til grønnsakene er myke og lett gyldne, ca. 10-15 minutter.
- Brun kjøttet: Tilsett kjøttdeigen av storfe og svin til gryten. Bryt opp kjøttet med en sleiv og brun det godt på alle sider, ca. 10 minutter.
- Tilsett melk: Hell i melken og la det småkoke til nesten all væsken er absorbert, ca. 10 minutter. Dette gir sausen en rikere smak.
- Tilsett vin: Hell i vinen og la det småkoke til den nesten er helt redusert, ca. 10 minutter.
- Tilsett tomater og krydder: Rør inn de hermetiske tomatene, tomatpuréen, oregano, basilikum, salt og pepper. Reduser varmen til lav og la sausen småkoke, delvis dekket, i minst 2 timer, helst 3-4 timer for best smak. Rør av og til og tilsett litt vann hvis sausen blir for tykk.
- Servering: Server bolognesesausen over din favorittpasta, gjerne tagliatelle eller pappardelle. Topp med revet parmesanost og fersk basilikum.
Bolognese er en rett som bare blir bedre med tiden. Lag gjerne en stor porsjon og nyt den over flere dager, eller frys ned porsjoner for enkle, fremtidige måltider. Denne autentiske italienske kjøttsausen er en favoritt som alltid imponerer.