Pasta er et hjørnestein i italienske mat og spises over absolutt hele verden. Det finnes et utall former, størrelser og varianter av pasta, hver med sin unike egenskap og tilpasset ulike sauser og tilberedningsmetoder. Denne guiden gir en grundig oversikt over pastaens mangfoldige verden, inkludert dens historie, hvordan den lages og riktig tilberedningsteknikk.

Når man undersøker pastaens røtter, finnes det bevis som peker mot en antikk opprinnelse i middelhavsområdet. Over tid ble kunsten å lage pasta forfinet i Italia, hvor den ble en integrert del av landets kultur og kulinariske arv. Forskjellige regioner i Italia har utviklet sine egne spesialiteter og tradisjoner som reflekterer lokalt tilgjengelige ingredienser og historiske påvirkninger.

Pastaens tekstur og form påvirker hvordan den holder på sausen og integreres i retten. Fra lange, tynne spaghetti til brede, flate fettuccine og små, robuste penne, må hver type kokes med omhu for å oppnå den perfekte al dente teksturen. Pastaens kvalitet spiller en viktig rolle og varierer betraktelig mellom håndlaget og industriprodusert, så vel som mellom tørket og fersk pasta. Denne guiden vil ta for seg hvordan man velger riktig type pasta og hva som skal til for å lage et velsmakende pastamåltid hjemme.

Historien om Pasta

Pastaens historie er en fascinerende reise gjennom kulturer og tider. Det er en fortelling om enkle ingredienser som forenes i utallige former og størrelser.

Opprinnelsen til Pasta

De tidligste kjente opprinnelsene til pasta finner man i Kina og Midtøsten, med noen bevis som daterer tilbake til 3000 f.Kr. Marco Polo omtales ofte i anekdoter om å ha introdusert pastaen til Italia fra Kina på 1200-tallet, men dette er en myte; det finnes skriftlige kilder i Italia som omtaler pasta lenge før Marco Polos reiser. Det var i Italia at pasta virkelig begynte å ta form, med durumhvete som en sentral ingrediens på grunn av dens høye gluteninnhold og lange holdbarhet.

Pastaens utvikling gjennom tidene

I løpet av middelalderen ble tørket pasta populær i Italia fordi den kunne lagres i lange perioder, noe som var spesielt verdifullt i en tid med sult og uforutsigbare avlinger. Pastaen ble også en klasseovergripende rett, verdsatt av både fattige og rike. Videre inn i renessanseperioden og fremover, begynte nye pastaformer og retter å utvikle seg, og regionale variasjoner tok form, med Nord-Italia som foretrakk polenta og ris, og Sør-Italia som prefererte pasta. Produksjonsteknikker ble forbedret og industrialisert på 1800-tallet, noe som muliggjorde masseproduksjon og global distribusjon. Dette er når pastaen virkelig ble global, med nye oppskrifter og tilpasninger som oppstod i forskjellige kulturer rundt om i verden.

Typer Pasta

Pasta kommer i et utall former og størrelser, hvor de hovedsakelig kan kategoriseres basert på tekstur som tørr og fersk, samt form som kort og lang, inkludert varianter som er fylt.

PastatypeBeskrivelse
SpaghettiLange, tynne, runde strenger
FettuccineFlate, tykke nudler
PenneRørformede, ofte med skrå kutt
FusilliSpiral- eller korketrekkersformede
Farfalle“Sommerfugl”-formet, ofte kalt sløyfepasta
LasagneFlate, brede ark, ofte brukt i lag
RavioliFirkantede eller runde pakker fylt med ost, kjøtt, etc.
TagliatelleFlate, ribbeformede nudler, ligner på fettuccine
OrecchietteLiten, øreformet pasta
RigatoniStore, rørformede med riller
PappardelleVeldig brede, flate nudler
GnocchiSmå, myke deigklumper, ofte laget av potet
CannelloniStore rørformer, fylt og bakt
TortelliniRingformede, fylt pasta
CapelliniVeldig tynne, lange strenger, tynnere enn spaghetti
LinguineFlate, tynne nudler, bredere enn spaghetti
ConchiglieSkjellformet pasta
OrzoRisformet pasta, ofte brukt i supper

Tørket versus fersk pasta

Tørket pasta er industrielt produsert og har en lengre holdbarhet grunnet redusert fuktighetsinnhold. Dette gjør den ideell for lagring. Tørket pasta er ofte laget av durumhvete og vann. Fersk pasta, derimot, er kjent for sin korte koketid og inneholder ofte et egg for å gi en rikere smak og mer fleksibel tekstur.

Korte versus lange former

Korte pastatyper kan komme i former som penne, rigatoni, og farfalle, designet for å fange opp saus og gi tekstur til et måltid. De lange formatene, slik som spaghetti og linguine, er tradisjonelt brukt til enklere sauser som olivenolje eller tomatsaus, der pastastrået kan vikles rundt gaffelen for en elegant spiseopplevelse.

Fylt pasta

Fylt pasta, representert ved varianter som ravioli og tortellini, fungerer som selvstendige retter med ulike fyll av kjøtt, ost eller grønnsaker. Disse typene er typisk servert med en lett saus for å fremheve fyllet inni pastaen.

Ingredienser i pasta

Pasta er en kulinarisk base i mange kulturer og dens enkelhet reflekteres i de grunnleggende ingrediensene. For å skape autentisk pasta kreves kvalitetsingredienser som gir både smak og struktur.

Tradisjonelle ingredienser

I tradisjonell pasta er hovedkomponentene ofte få og enkle. Den klassiske oppskriften inkluderer:

 • Durumhvete: Gir styrke og smak. Hvete av denne typen er høy i protein og gluten, noe som sikrer at pastaen beholder sin form under koking.
 • Vann: Binder sammen de tørre ingrediensene og hjelper i dannelsen av glutenet.
 • Egg: Noen pastatyper, som f.eks. tagliatelle eller fettuccine, bruker egg for å gi pastaen en rikere smak og mer elastisk tekstur.

Råvarer for tradisjonell pasta (per 100g):

IngrediensMengde
Durumhvete70g
Vann30g
Egg (valgfritt)1 stk

Alternative råvarer

For å imøtekomme ulike dietter og preferanser har det oppstått alternative råvarer for pasta. Disse inkluderer:

 • Glutenfrie melblandinger: En blanding av rismel, maisstivelse og andre glutenfrie meltyper brukes for å tilfredsstille de som ikke tåler gluten.
 • Fullkornsmel: For en næringsrikere variant, velger noen å erstatte durumhvete med fullkornsmel.

Tabell over alternative råvarer (per 100g pasta):

Alternativ ingrediensFormål
Glutenfritt melErstatning for durumhvete for glutenfrie varianter
FullkornsmelØkt fiberinnhold og ernæringsverdi

Pastaoppskrifter

Utforsking av pastaoppskrifter åpner dørene til et bredt spekter av smaker og tradisjoner. Fra velkjente italienske klassikere til moderne tolkninger, hver rett tilbyr en unik smaksopplevelse.

Klassiske italienske retter

Spaghetti Carbonara: Består av spaghetti, pancetta, egg, parmesanost, og svart pepper. Dette er en kjent rett fra Roma der nøkkelen til suksess ligger i å anvende ferske ingredienser og å lage sausen så rik og kremet som mulig uten å bruke fløte. Du kan finne vår Spaghetti Carbonara oppskrift her.

Lasagne al Forno: Lagvis med pastaplater, béchamelsaus, kjøttsaus (ragù), og rikelig med gratinert ost. Hyppig brukt i Bologna, denne oppskriften krever tålmodighet og oppmerksomhet under tilberedningen, spesielt når det gjelder sausens konsistens og pastaens tekstur. Ofte lar vi ragú stå i et par timer på lav varme slik at smaken får satt seg skikkelig. Finn vår populære Lasagne al Forno oppskrift for å lage den selv!

Moderne vrier på traditionelle retter

Tagliatelle med avokadopesto: Kombinerer tagliatelle med en pesto laget av modne avokadoer, basilikum, pinjekjerner, hvitløk, sitronsaft, og olivenolje. En grønn og næringsrik vri på den tradisjonelle basilikumpestoen.

Spaghetti med kikertboller: Består av spagetti servert med kikertboller i stedet for tradisjonelle kjøttboller. Kikertene tilfører både protein og en nøtteaktig smak til retten, samtidig som den passer til vegetariske og veganske dietter.

Koke pasta

Nøkkelen til å koke pasta er å mestre timing og teknikk for å oppnå den perfekte teksturen. Det er forskjellige preferanser på hvordan man foretrekker pasta, men Al Dente har lenge vært normen for de fleste. Her er det viktig å smake seg frem til det man foretrekker – og bruke koketiden på pakken som et forslag.

Koketid og teknikker

Når man koker pasta, er det essensielt å bruke rikelig med vann – omtrent 1 liter vann til 100 gram pasta. Vannet skal være sterkt saltet, gjerne 10 gram salt per liter vann. For koking følger man instruksjonene på pastaens emballasje for anbefalt koketid, men man bør begynne å teste pastaen noen minutter før angitt tid.

Prosessen for koking av pasta:

 1. Fyll en stor kjele med vann og bring det til koking.
 2. Tilsett salt når vannet koker (det skal smake som sjøvann).
 3. Tilsett pastaen og rør om med jevne mellomrom for å forhindre at den klistrer seg sammen.
 4. Kok opp igjen og la pastaen småkoke til den er nesten ferdig.

Den perfekte Al Dente

“Al dente” henspiller på pasta som er kokt slik at den har en liten motstand når man biter i den, men likevel er gjennomkokt. Dette punktet oppnås ved å smake på pastaen et minutt eller to før pakken påstår at den er ferdig. Hvis pastaen viser lett motstand mot tennene, men uten ubehagelig rå kjerne, er den al dente.

Følg disse trinnene for al dente pasta:

 1. Start testen for al dente noen minutter før pakken indikerer at den er ferdig.
 2. Ta en bit av pastaen og kontroller om det er en liten hvit kjerne i midten; dette indikerer at den trenger litt mer tid.
 3. Hvis kernen er borte og pastaen har en fast konsistens, er den klar for å tappes av i et dørslag.

Pasta og saus

Nøkkelen til en vellykket pasta er kombinasjonen av riktig type pasta og komplementære sauser. De må balanseres i smak og konsistens for å skape et harmonisk måltid.

Velge den rette sausen

Når man skal velge saus til en pastarett, bør man vurdere pastaens form og tekstur. Tynne, delikate pastaer som spaghetti harmonerer best med lette, tynne sauser. Tykkere sauser, som bolognese eller puttanesca, passer bedre med robust pasta som rigatoni eller penne. Her er noen eksempler:

 • Spaghetti: Olivenolje, hvitløk, chili (aglio e olio)
 • Fettuccine: Alfredo-saus (fløte, smør, parmesan)
 • Penne: Arrabbiata-saus (tomater, chili, hvitløk)

Viktigheten av å matche pastaens form til sausens konsistens og ingredienser kan ikke understrekes nok, da dette sikrer at hver bit er dekket med den rette mengden saus.

Lage hjemmelagede sauser

Hjemmelagede sauser gir en rekke fordeler, inkludert ferskhet og muligheten til å tilpasse etter personlig smak. Å lage en enkel tomatbasert saus krever boksede eller ferske tomater, løk, hvitløk, basilikum, salt og pepper. En basisoppskrift kan se slik ut:

 1. Hakk løk og hvitløk, sauter i olivenolje til de er myke.
 2. Tilsett tomater og krydder, la det småkoke til sausen har tyknet.
 3. Smak til med salt, pepper og friske urter.

Etter disse grunnleggende trinnene kan man eksperimentere med å tilsette andre ingredienser som oliven, kapers eller kjøtt for å skape et mer komplekst smakbilde. Ved å forstå grunnleggende teknikker kan man oppnå dybde og rikhet i smaken som forbedrer den totale pastaopplevelsen.

Servering og presentasjon

Når det serveres pasta, er det viktig å tenke både på teknikker for anretning og hvilke kombinasjoner som virkelig fremhever rettens smaker.

Anretningsteknikker

En viktig faktor ved servering av pasta er presentasjonen på tallerkenen. Det finnes ulike teknikker for å sørge for at pastaen ser innbydende ut:

 • Porsjonskontroll: Pass på at mengden pasta per porsjon verken er for liten eller for stor. En standard porsjon pasta er vanligvis rundt 100-125 gram tørr pasta per person.
 • Bruk av redskaper: For lange pastatyper som spaghetti og linguine, kan en pastagaffel eller tang brukes for å tvine pastaen til en attraktiv form. En skje kan bistå i prosessen.
 • Sentrering av sausen: Legg sausen i midten av pastaen eller ved siden av, slik at presentasjonen blir ryddig og appetittvekkende.
 • Garnityr: Friske urter, revet ost eller et dryss av krydder kan tilføyes retten for farge og ferskhet.

Kombinere pasta og retter

Å velge riktig type pasta til de ulike sausene og tilbehøret er essensielt for å skape en harmonisk rett.

 • Tomatbaserte sauser: Passer godt med rørformede pastatyper som penne, som hjelper til med å holde på sausen.
 • Kremete sauser: Tynnere pasta som fettuccine eller tagliatelle fungerer godt siden de lar den tyngre sausen feste seg.
 • Olivenolje- og hvitløk-sauser: Spaghetti og linguine passer ofte ypperlig til lette sauser, hvor pastaens enkelhet fremhever de delikate smakene.
 • Kjøtt og grønnsaksfylte sauser: Større pastaformer som conchiglie eller rigatoni er ideelle for å fange opp små biter av kjøtt og grønnsaker.

Pasta som en del av et balansert kosthold

Pasta kan utgjøre en del av et balansert kosthold når den kombineres med andre næringsrike matvarer. Den riktige porsjonsstørrelsen og type pasta bidrar til en helhetlig ernæring.

Næringsinnhold

Fullkornspasta tilbyr et høyere fiberinnhold sammenlignet med raffinert pasta, noe som er gunstig for fordøyelsen og kan bidra til en følelse av metthet. En typisk servering på 100 gram ukokt pasta gir omtrent:

 • Kalorier: 131 kcal
 • Proteiner: 5 g
 • Karbohydrater: 25 g
 • Fiber: 1-3 g (avhenger av om det er fullkorn)

Det anbefales å integrere pasta med en kilde til protein, som kylling eller bønner, og en variasjon av grønnsaker for en balansert tallerken.

Pasta i forskjellige dietter

I Middelhavsdietten anses pasta å være en stift, ofte konsumert med ferske grønnsaker, olivenolje, fisk og små mengder kjøtt. Kosthold som krever lavere inntak av karbohydrater kan velge alternativer som pasta laget av linser eller kikerter. For personer med cøliaki eller glutenintoleranse, tilbyr glutenfri pasta et næringsrikt alternativ som lar dem nyte pasta uten helsemessige komplikasjoner.

Lagring og holdbarhet

Korrekt lagring er kritisk for pastaens kvalitet og levetid.

Oppbevaring av tørr pasta

Tørr pasta bør oppbevares i en tett lukket beholder og holdes på et tørt, kjølig sted.

Ideell oppbevaring inkluderer:

 • Temperatur: Rundt 18°C (ideelt romtemperatur)
 • Fuktighet: Lav for å forhindre klumping og mugg
 • Lys: Unngå direkte sollys som kan bleke og nedbryte kvaliteten

Holdbarhet av fersk pasta

Fersk pasta krever mer oppmerksomhet ettersom den har en betydelig kortere holdbarhet enn tørr pasta.

Viktige faktorer for holdbarhet:

 • Kjøleskap: Ikke mer enn 2-3 dager ved 4°C
 • Fryser: Kan fryses for opptil 8 måneder.

Når den oppbevares i fryseren, bør pastaen pakkes tett i lufttette beholdere eller fryseposer for optimal kvalitetsbevaring.

Verktøy og utstyr i pastalaging

Valget av riktig verktøy og utstyr er avgjørende for å oppnå perfekte pastaresultater. Dette inkluderer både grunnleggende redskaper man finner i de fleste kjøkken, så vel som spesialiserte pastamaskiner.

Essensielle redskaper

En rekke grunnleggende kjøkkenredskaper er nødvendig når man lager pasta fra bunnen. Disse inkluderer:

 • Kniv og Skjærebrett: For kutting av pastaen i ønsket form.
 • Kjevle: Til utrulling av pastadeigen.
 • Måleutstyr: Som målebeger og måleskjeer for nøyaktige proporsjoner av ingredienser.
 • Durkslag: For å drenere pastaen etter koking.
 • Stor Kokegryte: For å koke pasta med nok plass til at den ikke klistrer seg sammen.

Spesialiserte pastamaskiner

Spesialiserte pastamaskiner forbedrer pastaens kvalitet og konsekvens. To populære typer er:

 • Pastamaskin med Håndveiv: Gjør det enkelt å rulle ut og kutte pasta til ensartet tykkelse og bredde.
  • Innstikk for ulike pastatyper: Gir muligheten til å variere pastaformer som spaghetti eller tagliatelle.
 • Elektrisk Pastamaskin: Automatiserer rulle- og skjæreprosessen for mer effektiv pastaproduksjon.
  • Innebygde pastaformer: Noen modeller kommer med ulike former for å presse ut pasta med forskjellige fasonger.